54 stories
·
0 followers

Britten: Poetin keurde moord op Litvinenko waarschijnlijk goed

1 Share

http://ift.tt/20gvkc7

De Russische president Vladimir Poetin heeft de moord op voormalig spion Aleksandr Litvinenko waarschijnlijk goedgekeurd. Die conclusie trekt de Britse commissie die de moord op Litvinenko heeft onderzocht. Rechter Robert Owen presenteerde donderdag het langverwachte onderzoeksrapport.
 De Russische president Poetin. De Russische president Poetin. Foto: REUTERS

Litvinenko overleed in november 2006 in Londen, nadat hij was vergiftigd met het radioactieve polonium-210. De 43-jarige Litvinenko zelf beschuldigde op zijn sterfbed de Russische president Vladimir Poetin van de moord op hem. Hoewel de onderzoekers het aannemelijk vinden dat Poetin de moordoperatie heeft bevolen, vonden ze daar kennelijk geen sluitend bewijs voor.

De Britse recherche wees jaren geleden al twee Russen als verdachten aan: Andrej Loegovoi en Dmitiri Kovtoen. Rusland weigerde hen echter uit te leveren. Volgens de Britse onderzoekscommissie hebben de twee Russen Litvinenko inderdaad vergiftigd. Alles wijst er volgens de onderzoekers op dat ze de moord pleegden in opdracht van veiligheidsdienst FSB, Litvinenko’s vroegere werkgever.

Loegovoi zit in het Russische parlement voor partij van ultranationalist Vladimir Zjirinovski. Direct na de verschijning van het onderzoek noemde hij de beschuldiging aan zijn adres “absurd”. Ook Poetin heeft betrokkenheid altijd resoluut van de hand gewezen. Volgens de commissie hadden hij en andere leden van zijn regering motieven om de overgelopen spion uit de weg te laten ruimen.

De voormalige Russische spion Litvinenko bracht de laatste jaren van zijn leven door in Groot-Brittannië, waar hij kritische boeken schreef over de Russische regering en als consultant werkte voor de Britse geheime dienst MI6. Hij was Rusland ontvlucht in 2000, nadat hij in de problemen was gekomen door onthullingen over de FSB. Die was volgens hem onder meer betrokken bij aanslagen op burgers waar Tsjetsjenen de schuld van kregen.




Britten: Poetin keurde moord op Litvinenko waarschijnlijk goed
Read the whole story
PromWTX
3008 days ago
reply
Share this story
Delete

Eerste marathon op natuurijs dinsdagavond in Haaksbergen

1 Share

http://ift.tt/1V4dRjx

De eerste marathon op natuurijs van 2016 wordt dinsdagavond in de Overijsselse plaats Haaksbergen verreden, zo heeft schaatsbond KNSB laten weten.

De KNSB gaf aan Haaksbergen de voorkeur boven het Groningse Noordlaren.

Beide ijsbanen hebben de vereiste dikte van minimaal drie centimeter, maar de betere weersvoorspellingen voor Haaksbergen geven de doorslag.

In Noordlaren wordt dinsdagmiddag dooi verwacht, terwijl de temperatuur in Haaksbergen rond het vriespunt blijft.

De ijsbanen in Veenoord en Arnhem vielen maandag al af als opties.

De vrouwen in Haaksbergen starten om 18.30 uur, de mannen beginnen een uur later.

Eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen

1 / 5

Willem Hut, de competitieleider van het marathoncircuit, bezocht dinsdagochtend de banen in Noordlaren en Haaksbergen. Beide ijsvloeren bleken zo’n 3,5 centimeter dik, in Haaksbergen bij de start- en finishlocatie zelfs 4,5.

”Volgens de verwachting blijft de temperatuur hier in Haaksbergen de hele dag onder nul, in Noordlaren komt de temperatuur boven het vriespunt, zo is de voorspelling. We willen niet het risico lopen dat de ijslaag losser wordt”, legde Hut uit.

Video: IJsmeester meet ijs in Noordlaren

IJsmeester meet ijs in Noordlaren

IJsmeester meet ijs in Noordlaren

Strijd

In het seizoen 2009/2010 zegevierde IJsvereniging Haaksbergen voor het laatst in de strijd om de eerste marathon op natuurijs te mogen organiseren.

Daarna ging de eer drie keer op rij naar IJsvereniging De Hondsrug uit Noordlaren: 2010/2011, 2011/2012 en 2012/2013. Sindsdien vonden er in Nederland geen marathons op natuurijs plaats.




Eerste marathon op natuurijs dinsdagavond in Haaksbergen
Read the whole story
PromWTX
3010 days ago
reply
Share this story
Delete

Groei mkb is essentieel voor nieuwe banen

1 Share

http://ift.tt/1RMArNW

Meer en snellere groei van het midden- en kleinbedrijf (mkb) kan een grote bijdrage leveren aan het herstel van werkgelegenheid.

Dat zei premier Mark Rutte woensdag bij de lancering van het nieuwe ondernemersplatform NLGroeit.

Groeien staat volgens Rutte op het prioriteitenlijstje van veel Nederlandse ondernemers nog op de derde plaats, na winst maken en zorgen voor continuïteit in de onderneming. Maar ”juist groei is essentieel voor de nieuwe banen die we zo hard nodig hebben”, aldus de minister-president.

NLGroeit is een onlineplatform waar ondernemers in contact worden gebracht met andere ondernemers, coaches en opleiders. Het idee is dat die hen kunnen helpen om weloverwogen een volgende stap te zetten in het groeiproces van hun onderneming.

Initiatiefnemers zijn onder meer het ministerie van Economische Zaken en de Kamer van Koophandel. Doel van het project is een snellere groei van mkb-bedrijven. Bedrijven met minder dan vijftig werknemers zijn nu goed voor ongeveer 30 procent van de werkgelegenheid in Nederland. Als deze bedrijven een groeispurt doormaken, kan dat veel extra werk opleveren.

Het startevenement van NLGroeit vond plaats in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Daarvoor was ook koningin Máxima uitgenodigd. Zij is lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering.




Groei mkb is essentieel voor nieuwe banen
Read the whole story
PromWTX
3015 days ago
reply
Share this story
Delete

Kostenbesparing voor werkgevers door minder ongevallen

1 Share

http://ift.tt/1yrCFeX

De jaarlijkse verzuimkosten door ongevallen bedragen € 3,2 miljard, waarvan ongeveer een vijfde (€ 620 miljoen) is veroorzaakt door een arbeidsongeval. Om het aantal ongevallen terug te brengen, bundelen VeiligheidNL en INVITRA de krachten en ontwikkelen samen VeiligXXL. Dit unieke online preventieprogramma zorgt voor minder ongelukken op het werk, thuis en in het verkeer. Het programma levert aantoonbaar aanzienlijke kostenbesparingen op.

VeiligheidNL heeft jarenlange ervaring met monitoring van ongevalscijfers en beschikt over programma’s om ongevallen te voorkomen. INVITRA is de ontwikkelaar van de trainingsmethode
X-Learning. Samen ontwikkelen zij de ijzersterke en effectieve e-interventie VeiligXXL. Als eerste wordt het programma ‘Veilig werken voor professionals’ gelanceerd, specifiek gericht op werkgevers en werknemers. Hierna volgt het programma ‘Veilig thuis en onderweg’, waarin ook partner en gezin betrokken worden. Directeur Eric Tolboom van INVITRA: “De kracht van VeiligXXL zit in de aanpak die gericht is op sturing van onbewust gedrag. De deelnemer wordt op basis van risicoprofielen periodiek benaderd. De trainingen helpen op effectieve wijze om ongevallen te voorkomen.”

Kostenbesparing
Voor werkgevers kan VeiligXXL een aanzienlijke besparing op verzuimkosten opleveren. Werkgevers die het programma inzetten, brengen het aantal arbeidsongevallen aantoonbaar omlaag. En dit betekent minder verzuim en hogere productiviteit. Het spreekt voor zich dat dit tot financieel voordeel kan leiden. Om het effect nog verder te vergroten, kunnen extra modules gericht op het voorkomen van sportblessures, valletsels en andere privé-ongevallen worden ingezet.

Veilig gedrag stimuleren
INVITRA is de drijvende kracht achter e-Driver, een programma dat werkt op basis van de X-Learning methode. Onderzoek heeft aangetoond dat deelnemers van e-Driver 22% minder vaak betrokken zijn bij verkeersongevallen. “Het moment is nu aangebroken om deze succesvolle methode in te zetten op andere veiligheidsterreinen. De samenwerking met VeiligheidNL is daarom een heel logische stap”, aldus Eric Tolboom. VeiligheidNL onderschrijft dit: “Wij weten wat werkt in preventie. Al jaren ontwikkelen wij effectieve programma’s, trainingen en campagnes, die wij in deze samenwerking via X-Learning gaan inzetten. Een gouden combinatie en een primeur in Nederland”, zegt directeur Vera Verdegaal van VeiligheidNL. Bedrijven kunnen vanaf medio 2015 starten met de programma’s van VeiligXXL.




Kostenbesparing voor werkgevers door minder ongevallen
Read the whole story
PromWTX
3289 days ago
reply
Share this story
Delete

PromWTX Livejournal blog

1 Share

http://ift.tt/1J2SQQj

Bekijk ook mijn blog op Livejournal. Ook daar zijn interessante artikelen te vinden.




PromWTX Livejournal blog
Read the whole story
PromWTX
3289 days ago
reply
Share this story
Delete

Basisnet vergroot veiligheid voor omwonenden van spoor weg en water

1 Share

http://ift.tt/1DiEpGc

Vandaag, 1 april, treedt de regeling ‘Basisnet vervoer gevaarlijke stoffen’ in werking door een wetswijziging. Het Basisnet verhoogt de veiligheid van mensen die wonen of werken in de buurt van rijksinfrastructuur (auto-, spoor- en vaarwegen) waarover gevaarlijke stoffen worden vervoerd. In de regeling ligt vast wat de maximale risico’s voor omwonenden mogen zijn. Die begrenzing was er tot nu toe niet. Bovendien zorgt het Basisnet ervoor dat gevaarlijke stoffen tussen de belangrijkste industriële locaties in Nederland en het buitenland vervoerd kunnen blijven worden.

‘Dichtbevolkte gebieden worden waar mogelijk ontzien, terwijl chemische bedrijven bereikbaar blijven. Zo draagt het Basisnet bij aan veiliger vervoer van goederen’, aldus staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu (IenM).

In Nederland is de kans op ongelukken met het vervoer van gevaarlijke stoffen erg klein. Dat moet zo blijven, vindt het kabinet, ook als dit vervoer in de toekomst groeit. De meeste gevaarlijke stoffen worden vervoerd via pijpleidingen (circa 52%) of met binnenvaartschepen (circa 40%), de rest in vrachtwagens (circa 6%) en in goederentreinen (circa 2%)1 .

Risicoplafond
Per traject geeft Basisnet een risicoplafond voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. ProRail houdt het aantal ladingen van het spoorvervoer bij. Rijkswaterstaat doet dit voor weg en water. Het ministerie van IenM let erop dat het vervoer inderdaad binnen deze risicoplafonds plaatsvindt.

IenM overlegt met vervoerders en verladers (de chemische industrie) indien overschrijding van een risicoplafond op een traject dreigt. Het risico moet immers binnen de grenzen blijven. Daarvoor zijn aanvullende maatregelen mogelijk: bijvoorbeeld het veiliger maken van voertuigen (ketels met dikkere wanden, verklikkers voor hete assen aan ketelwagons, dubbelwandige tankers) of het aanpassen van de infrastructuur (minder wissels in het spoor). In het uiterste geval moet de vervoerder een andere route nemen. Het vervoer van gevaarlijke stoffen moet waar mogelijk verschuiven van spoorlijnen waarop personen- en goederentreinen rijden naar de Betuweroute waarop alleen goederenvervoer plaatsvindt.

Naast het verhogen van de veiligheid voor omwonenden zorgt het Basisnet ervoor dat de bevoorrading van chemische bedrijven verzekerd blijft. Ook maakt de regeling helder waar in de omgeving van rijksinfrastructuur gebouwd mag worden en waar niet. Informatie over het Basisnet is te vinden bij het Kenniscentrum Infomil van Rijkswaterstaat.




< A HREF="http://ift.tt/1IdPLN3" TARGET="_blank" rel="dofollow;doindex">Basisnet vergroot veiligheid voor omwonenden van spoor, weg en water (Wordpress)
Basisnet vergroot veiligheid voor omwonenden van spoor, weg en water
Basisnet vergroot veiligheid voor omwonenden van spoor, weg en water
Read the whole story
PromWTX
3289 days ago
reply
Share this story
Delete
Next Page of Stories